Veel Gestelde Vragen

Op deze plek vind je vragen die mij vaak gesteld worden over cruisen én de antwoorden daarop. Voor zover deze vragen en antwoorden betrekking hebben op hoe het eraan toe gaat aan boord, de bestemmingen en alle andere inhoudelijke kwesties, zijn deze gebaseerd op cruise-ervaringen met Royal Caribbean en Celebrity Cruises.

V: Welke cruisemaatschappij moet ik kiezen?

A: Dat hangt er van af. Als je nog heel jong en wild bent, kun je kiezen voor Carnival, Norwegian, Princess of Disney. Daar ligt de nadruk op activiteiten en party harty. Ben je iets ouder, wil je geëntertaind worden en veel jonge mensen met kinderen, maar evengoed iets oudere koppels tegenkomen, kies dan voor Royal Caribbean (verder te noemen: Royal). Een leeftijdscategorie ietsje daarboven en je zit bij Celebrity Cruises (verder te noemen: Celebrity). Dat is een dochtermaatschappij van Royal en is iets duurder en de schepen zijn nog luxer. Celebrity wil zich profileren door ook veel cursussen aan boord aan te bieden, alsmede toegankelijke lezingen door professoren en veel aandacht voor arts and crafts. Zo heeft Celebrity een echt glasblazersfabriekje aan boord, waar je ook kunt gaan kijken. Dan zijn er nog de Holland America Lijn, die echt op een ouder publiek is gericht, Costa Cruises (die helaas nogal negatief in het nieuws is geweest) en MSC. Beide laatste zijn Italiaanse maatschappijen.

Zelf ben ik een keer met MSC geweest maar dat is mij in verhouding tot de andere maatschappijen niet zo goed bevallen (zie ook beneden). In deze blog richt ik mij enkel op Royal en Celebrity omdat ik met deze maatschappijen zelf alleen maar goede ervaringen heb.

Dit overzicht is verre van compleet. Mocht je geïnteresseerd zijn in een vollediger beeld, kijk dan eens op www.cruisecritic.com, daar staan alle mogelijke maatschappijen op en worden onderling met elkaar vergeleken.

V: Is cruisen niet heel erg duur?

A: Probleem is dat ik niet in je portemonnee kan kijken. Maar ik weet wel dat qua prijs-kwaliteit verhouding van het gebodene er geen hotel zal zijn dat hiermee kan concurreren.

Wat is inclusief? Je krijgt in een cruise voor je geld immers dagelijks logies, ontbijt, lunch en een uitstekend viergangendiner, softijsjes, koffie/thee/koekjes, andere tussendoortjes (belegde broodjes, stukje pizza), icetea/lemonade (geen A-merk, wel erg lekker), entertainment van hoog niveau én een keur aan bestemmingen waar je anders nooit of moeilijk zou kunnen komen. Een soort van all-inclusive super-platinum.

Waar moet je extra voor betalen?

Optioneel: Waar je wel apart voor moet betalen maar alleen als je daar zelf voor kiest zijn alcoholhoudende dranken, dranken van A-merken, draadloos internet, eten bij een van de  à la carte restaurants aan boord, massages of andere beauty-behandelingen, foto’s die je aan boord of aan land laat maken, souvenirs uit de winkels aan boord en excursies.

Verplicht: Wat er altijd betaald moet worden los van de cruiseprijs zelf zijn de havengelden (hoe meer bestemmingen, hoe hoger dit bedrag) en de fooien. Het bedienend personeel krijgt weliswaar een basissalaris maar fooien zijn hier verplicht. Dit bedrag hangt af van de duur van de cruise (hoe langer, hoe hoger de fooien) maar valt erg mee. Je kunt er bij boeking voor kiezen om de (voorgeschreven) bedragen al op voorhand te betalen of dat je die op het einde van de cruise in een envelop overhandigt aan het personeel in kwestie. Er dient een fooi betaald te worden aan degene die je hut schoonmaakt, de assistent-ober, de ober en de hoofdober. Het mooie van dit systeem is dat de lagere rangen een hogere fooi krijgen dan de hogere.

De prijs voor de cruise sec hangt af van gekozen cruisemaatschappij, duur van de cruise (van drie dagen tot meer dan 14 dagen), het schip (hoe nieuwer, hoe duurder), de route (hoe meer bestemmingen, hoe duurder), met hoeveel personen je cruist en hutsoort.Bij cruisen met kinderen kunnen er gunstigere condities gelden ten aanzien van de prijs per kind. Bij de hutten gaat de prijs van laag naar hoog al naar gelang van wat je boekt. Zo is een binnenhut (zonder raam) het goedkoopst, dan volgt de buitenhut (raam), dan de balkonhut en tenslotte de suite. De totaalprijs van je reis zal met name afhangen van de vraag van waaruit je gaat cruisen. Vanuit Europa heb je het voordeel dat de aanreiskosten beperkt zijn, vanuit de Verenigde Staten (voor bijvoorbeeld een Caribische cruise) moet je natuurlijk de vliegreis en minstens één hotelovernachting voor vertrek bij de prijs van de cruise tellen.

Ik heb zelf ruime ervaring met Royal Caribbean (http://www.royalcaribbean.com), ervaring met Celebrity Cruises, en ervaring met MSC. MSC is een Italiaanse cruisemaatschappij die mooie nieuwe schepen heeft en flink aan de weg timmert om een marktaandeel te verwerven. Bij MSC, met welke maatschappij ik gevaren ben na een aantal malen gecruist te hebben met Royal, zijn mij de service, het eten en de logistiek/organisatie aan boord erg tegengevallen.  Zeker in vergelijking met de beide andere cruisemaatschappijen is dit een wereld van verschil. Voor mij is dat reden om niet meer voor MSC te kiezen. In deze blog zal MSC dan ook niet verder vermeld worden.

Voor actuele prijzen en tarieven van cruises verwijs ik jullie graag naar de diverse websites of reisbureaus.

V: Cruisen, is dat niet iets voor bejaarden?

A: Nou nee, dat is een wijd verbreid misverstand. Er zijn cruisemaatschappijen waar de gemiddelde leeftijd beduidend hoger ligt (Holland America Line), maar Royal en Celebrity kennen een zeer gemêleerd publiek. Royal is over het algemeen meer gezinsgeoriënteerd, terwijl Celebrity relatief meer koppels zonder kinderen trekt. Dus dat er enkel oude besjes met paars haar, een rollator en zuurstoffles op cruise gaan is echt een broodje aap.

V: Ik heb kinderen. Vervelen die zich niet aan boord?

A: Ik denk eerder dat je ze niet meer terugziet omdat ze het te druk zullen hebben met het verkennen van het enorme schip, nieuwe vriendjes maken, klimmen op de klimmuur, zwemmen, basketballen, spelen in de gamehal of in de aparte tienerzone waar geen ouders mogen komen. Ook voor de allerkleinsten is er oppas te regelen. Voor alle leeftijdscategorieën zijn dagelijks speciale leeftijdsconforme activiteiten. Ook is er daarbij aandacht voor educatieve aspecten, zoals bijvoorbeeld leren respect te hebben voor de natuur en de zee.

V: Ik heb kinderen. Is er geen risico dat ik ze aan boord kan kwijtraken?

A: Nee, ieder kind wordt uitgerust met een speciaal polsbandje waarop hun naam staat en de zone waar ze moeten verzamelen zodat ze bij calamiteiten door de speciaal opgeleide kindbegeleiders snel en veilig kunnen worden geëscorteerd naar de verzamelplek. Daar worden ze dan verenigd met de ouders. Bij activiteiten vindt altijd begeleiding plaats door speciaal daarvoor opgeleide mensen.

V: Hoe zit het met zeeziekte?

A:  Allereerst zijn de cruiseschepen erg groot en daardoor in de beleving van de beweging van de zee heel anders dan bijvoorbeeld een veerboot of een zeilboot. De nieuwste categorie cruiseschepen is bovendien standaard uitgerust met stabilisatoren. Die zorgen ervoor dat de krachten van de golfslag zo natuurlijk en geleidelijk mogelijk worden verdeeld over het schip. Je voelt dan wel dat er een op- en neergaande beweging plaatsvindt, maar dat gaat zo langzaam dat je daar doorgaans helemaal geen last van hebt. Dit is dus niet te vergelijken met dat wat je ervaart als je aan boord bent van een kleine boot.

Natuurlijk zijn er geen keiharde garanties te geven dat je niet zeeziek wordt aan boord. Iedereen heeft immers een persoonlijke drempel van wat hij of zij kan verdragen aan bewegingen van het schip. Verder hangt het ook af van de weersomstandigheden. In het Caribisch gebied bestaat bijvoorbeeld het orkaanseizoen dat grofweg loopt van juni tot en met november/december. Binnen deze periode loop je dus meer risico op slecht weer en dus ook op zeeziekte. Ook staan sommige vaarwateren als relatief ruw bekend (sommige in Zuid-Amerika bijvoorbeeld). Als je gevoelig bent voor zeeziekte is het dus handig om op voorhand hiermee rekening te houden en een en ander vóór het kiezen van een bestemming en een reistijd goed uit te zoeken.

V: Hoe kan ik voorkomen dat ik zeeziek word?

A: Omdat zeeziekte iets persoonlijks is, kan dit voor iedereen anders zijn. Algemeen gesproken geldt dat je geen lege maag moet hebben. Dus het is beter om wel iets te eten. Neem dan bij voorkeur geen prikkelende voedingsstoffen zoals heel pikant eten of hele zure drankjes (jus d’orange) tot je. Wel heel goed tegen misselijkheid zijn groene appels en toast of crackers. Daarnaast kun je het beste proberen in de frisse lucht, aan dek dus, te blijven. Wat goed helpt is naar een vast punt aan de horizon te kijken en goed de bewegingen van het schip te volgen met je ogen. Hierdoor kun je anticiperen om wat gaat komen en worden je evenwichtsorgaan en de signalen die je ogen en andere zintuigen krijgen beter op elkaar afgestemd. Tegen zeeziekte bestaan vele middeltjes. Zo zijn er de bekende tabletten tegen reisziekte, maar daar kun je wel wat suffig door worden. Ook zijn er de polsbandjes, die een bepaalde druk geven op een punt dat in verbinding staat met het evenwichtsorgaan. Je kunt er voor kiezen om die bandjes vanaf dag één om te doen. Dan zijn er de pleisters, die je op een onopvallende plek (meestal achter het oor) kunt plakken. En als maagversterkend middel, dat geen bijwerkingen heeft, raad ik gemberpillen aan. Een bevriende apotheker heeft mij eens op dit spoor gezet en die ene keer dat ik voelde dat het schip wat meer dan gebruikelijk bewoog, heb ik na gebruik ervan geen enkele last gehad. En als ook dat allemaal niet helpt, dan heeft de scheepsdokter altijd nog een paardenmiddel waardoor je echt even van de wereld bent.

V: Wat merk ik aan bewegingen van het schip tijdens het varen?

A: Als het rustig weer is, zul je weinig tot niks merken en ben je je vaak niet eens bewust dat je echt aan het varen bent. Als er wat meer wind staat, zul je op een gegeven moment wel merken dat er een heel geleidelijke op- en neergaande beweging ontstaat, die heel goed te verdragen is. Bovendien wen je daaraan, je krijgt als het ware na verloop van tijd “zeebenen”. Je lichaam is dan gewend aan en ingesteld op deze bewegingen van het schip, zodat je het wel bemerkt maar er geen last van hebt. Soms merk je dat het schip beweegt doordat het aan boord ineens lijkt alsof je een “heuveltje” op moet lopen, en daarna weer even “bergaf”. Maar dit is niet echt hinderlijk en je wordt er niet misselijk van. Het is eerder best wel grappig, want het lijkt alsof je een dronkemanspas hebt. Vooral tijdens de disco-avonden, als je staat te swingen op de dansvloer, is dat een komische gewaarwording.

Overigens bestaat er ook zoiets als landziekte. Dat is het verschijnsel dat je na een verblijf op het water het gevoel hebt dat de grond waarop je staat een golfbeweging maakt. Je hebt dan nog steeds het gevoel dat je aan het varen bent, ook al ben je al aan land. Je evenwichtsorgaan heeft dat alleen nog niet door. Dat gevoel kan enkele uren tot zelfs enkele dagen aanhouden. De hevigheid ervan is uiteraard persoonsafhankelijk, maar heeft ook te maken met de duur van het verblijf op zee en de hevigheid van de golven. Maar geen nood, het gaat altijd weer over!

V: Wat kan ik zoal doen aan boord?

A: Heb je even? De mogelijkheden zijn schier eindeloos en eigenlijk te veel om op te noemen. Met name op een zeedag heb je hiervan het meeste profijt omdat je dan de hele dag aan het varen bent en – als je wilt – overal naar toe kunt of aan mee kunt doen.

Bij Royal ligt over het algemeen de nadruk op gezelligheid en feestelijkheid. Zij organiseren de meest uiteenlopende wedstrijdjes (wie kan het beste plat op het water vallen, wie is de meest sexy man enz), sportactiviteiten (klimmen op de klimmuur, hardlopen, basketballen, waveboarden, waterspellen en zelfs schaatsen!), disco (’s avonds laat onder de sterren of binnen), quizzen (o.a. de hilarische “Love and Marriage” quiz waarin koppels apart van elkaar vragen over elkaar juist moeten beantwoorden) en (theater)shows. Aan boord bevindt zich een heel groot professioneel uitgerust theater waar iedere avond andere artiesten optreden. Het niveau van de artiesten is erg goed, ze zijn uitermate professioneel qua performace, decorstukken en kostuums. Soms is er een wereldberoemde act aan boord, zoals bijvoorbeeld The Drifters.

Ook zijn er kunstveilingen aan boord, wijnproeverijen, yogalessen en zo meer. Soms kun je zelfs een kijkje nemen achter de schermen van de enorme bedrijvigheid van het schip. Dit soort speciale tours zijn wel altijd snel uitverkocht. Dus als je geïnteresseerd bent om te zien hoe er bijvoorbeeld voor duizenden mensen aan boord wordt gekookt, is dit wel iets voor jou.

Verder kun je natuurlijk gebruik maken van de diverse andere mogelijkheden aan boord. Je kunt dan naar de kapper, de spa (waar je allerlei beautybehandelingen kunt laten doen alsmede diverse soorten heel ontspannende massages), de fitnessruimte, het casino als je een gokje wilt wagen, het reisbureau om je volgende cruise alvast te boeken, de diverse winkels in de winkelstraat om lekker te shoppen of  je heerlijk luie loungestoel aan dek om he-le-maal niks te doen.

Deze opsomming is verre van compleet. Om het echt te ervaren zul je mee moeten varen! Overigens krijg je bij Royal aan boord iedere dag een krantje, Cruise Compass, waarin alle actviteiten, cursussen, eet- en drinkmogelijkheden enz. staan opgesomd in chronologische volgorde. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er nu weer allemaal te doen is.

Bij Celebrity is de sfeer iets minder uitgelaten en is het over het algemeen wat rustiger. De schepen zijn wat strakker ingericht, meer design en het publiek is door de bank genomen wat ouder dan bij Royal. Het aantal kinderen is ook beduidend minder. Maar ook bij Celebrity is heel veel te doen, waarbij ze de nadruk leggen op cursussen, lezingen en andere educatieve projecten waaraan je kunt meedoen aan boord. Zo nodigt Celebrity voor iedere cruise een paar professoren uit om mee te varen. Zo was er op mijn cruise bijvoorbeeld een professor van de Nasa, die uitleg gaf over hetspace program en de toekomst van de ruimtevaart nadat de Verenigde Staten dit gestaakt hebben.

Ook was er een geschiedenis prof aan boord. Deze gaf telkens op de avond voordat we arriveerden een lezing over de op handen zijnde bestemming. Erg leuk én leerzaam.

Maar bij Celebrity kom je ook absoluut aan je trekken als je naar het theater wilt of de dansvloer onveilig wenst te maken.

V: Heb je iedere dag een andere bestemming?

A: Dat hangt af van de gekozen cruise. Er zijn cruises waarbij je iedere dag in een andere haven aanlegt en er zijn er waar je tussenin zogenaamde zeedagen hebt. Vaak is het heel aangenaam om er tussenin een of meer zeedagen te hebben (op een week een stuk of twee) omdat je dan de gelegenheid hebt om echt uit te rusten, het schip eens goed te verkennen of deel te nemen aan de vele, zeer uiteenlopende activiteiten die er aan boord georganiseerd worden.

V: Is het met zoveel passagiers en bemanningsleden niet veel te druk aan boord?

A: Er zijn inderdaad duizenden mensen aan boord van zo’n enorm cruiseschip. Als dat idee je echt tegen staat, is cruisen misschien niet iets voor jou. Bedenk daarbij wel dat het in het hoogseizoen in de bekende badplaatsen aan de costa’s of Zuid-Frankrijk zeker even druk zo niet in verhouding nog veel drukker zal zijn. Maar het goede nieuws is dat er  zowel binnen als buiten altijd de nodige ruimtes te vinden zijn waar het een stuk rustiger is. Bijvoorbeeld in de bibliotheek of de gamesroom, waar ouderwetse bordspellen kunnen worden gespeeld. Of op stillere plekken aan dek, waar je met zijn tweetjes kunt zitten. Ook is er een apart zwembadgedeelte, waar het rustiger is en geen (kleine) kinderen worden toegelaten.

Zo kan het dus ook!

Ook is het nog niet zo druk aan boord als je iets eerder dan de rest terugkeert van een excursie of als je mocht besluiten om helemaal niet van boord te gaan als het schip heeft aangelegd in de haven. Dat laatste zou ik persoonlijk erg jammer vinden want dan mis je een hele hoop. Maar elk wat wils. Niks moet, alles mag!

V: Wat kun je allemaal eten en drinken aan boord?

A: Er is ongelooflijk veel keus en het is allemaal even lekker. Iedere dag zijn er weer nieuwe menu’s uit te proberen. Inbegrepen is het ontbijt in de Self Service en in de enorme eetzaal, waar drie etages tegelijkertijd kunnen dineren. En dat in twee verschillende rondes! Als je in de Self Service gaat, heb je een keur van mogelijkheden. Zo kun je bij de Egg Harbor een omelet of spiegeleitje naar wens laten maken. Als je wilt kun je dat combineren met spek, tomaten en bonen. Maar er zijn natuurlijk ook allerlei soorten brood en broodjes, hartig en zoet beleg, koekjes, muffins, donuts, bagels, yoghurtjes, cornflakes in alle soorten en maten enz. enz. Als je kiest om te ontbijten in de grote eetzaal kun je à la carte bestellen, bijvoorbeeld eggs benedict of andere aparte gerechten.

Aan dranken zijn er melk, chocomel, koffie, thee, jus d’orange en water.

Voor de lunch heb je diverse mogelijkheden. Je kunt dan weer naar de Self Service, die uitstekende maaltijden hebben en ook erg afwisselend. Zo is er de ene dag een Indiaas buffet en de andere dag Italiaans of Mexicaans. Het is altijd lekker en heel goed verzorgd. Als je niet naar de Self Service wilt, kun je bijvoorbeeld een echte Amerikaanse hamburger gaan eten bij Johnny Rockets, een typsich Amerikaanse diner waar je je even in de jaren vijftig waant. Of je kunt naar een van de aan boord zijnde à la carte restaurants (Italiaans of Japans, bijvoorbeeld). Dan is wel aan te raden om van te voren te reserveren. Johnny Rockets of een à la carte restaurant is echter niet inbegrepen dus moeten apart betaald worden. Leuk als je intiem wilt dineren of als je eens wat anders wilt.

En dan het diner. Ook voor het diner heb je diverse mogelijkheden. De meeste passagiers gaan naar de grote eetzaal waar je een twee-, vier-, acht- of tienpersoons tafel kunt reserveren (bij boeking al door te geven). Het is een geweldige ervaring om met zoveel mensen tegelijk te eten. Als je tafelgenoten leuke mensen zijn (en dat zijn ze meestal en in ieder geval houden ze van cruisen, dus dat heb je dan al met elkaar gemeen!) is het nog gezelliger. Zeker als je elkaar na een paar dagen beter begint te leren kennen. Wij hebben     al heel wat afgelachen met mensen uit alle delen van de wereld!

Het eten zelf is een feest. In principe is er een driegangen diner, maar je mag natuurlijk ook een gang overslaan. Buiten het wisselende menu hebben ze ook altijd bepaalde vaste keuzes, zoals een steak of een lekker stuk zalm. Ook is er de keuze voor vegetarisch en voor lowfat.

Het eten is altijd prima. De logistieke operatie in de eetzaal loopt zo soepel dat iedereen altijd tegelijk dezelfde gang krijgt. Wat warm moet zijn is warm, wat koud moet zijn is koud. Een hele prestatie als je bedenkt dat daar een paar duizend gasten tegelijk aan het eten zijn.

Water of eigengemaakte (niet zo zoete) iced tea is gratis. Als je wijn, bier of A-merk frisdrank wilt, wordt dit afgeboekt op je speciale seapass, een pasje dat aan boord als creditcard fungeert.

In verband met de totale hoeveelheid passagiers zijn er twee rondes om te eten. Om 18.30 u en om 21.00 u. Maar recentelijk hebben ze My Time Dining ingevoerd, waarbij je ook      – mits van tevoren aangegeven – op een eigen gekozen tijd kunt gaan dineren. Handig als je dat zo beter uitkomt.

Voor wat er zoal aan eten en drinken is (met bijbehorende foto’s die je doen watertanden!), verwijs ik je verder graag naar de aparte pagina “Eten en Drinken” van deze blog.

2 gedachten over “Veel Gestelde Vragen

  1. Hallo,

    Ik vraag me alleen af of het verstandiger is om rechtstreeks bij deze Cruisemaatschappijen te boeken of dit middels een reisburo? Zoja, welke reisburo’s zijn aan te raden?

    Mvg,

    Tim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s