Aan Boord

Inscheping

Als je kiest voor een cruise met Royal Caribbean of Celebrity Cruises dan kun je er op rekenen dat de inscheping in de cruiseterminal vlot en soepel verloopt. Ondanks het gigantische aantal passagiers is de inscheping dankzij de superbe logistiek zo gepiept.

De cruiseterminal van Royal Caribbean en Celebrity Cruises in Miami

Het handigst is als je al vooraf thuis hebt ingecheckt, zodat je de Setsail Pass al in bezit hebt als je je meldt om aan boord te gaan.

Zo ziet de set sail pass van Royal Caribbean er uit.

Hierboven zie je de set sail borden in de cruiseterminal van Royal Caribbean in Puerto Rico.

Dat scheelt nog meer in tijd aan de balie van de vertrekhal. Je reisbureau zal dit voor je doen of anders kun je het zelf online regelen.

De cruiseterminal van Royal Caribbean in Miami van binnen en…

de mensen in Miami in de rij aan de diverse balies. Hoewel je met meer dan tien maal zoveel passagiers moet inchecken als bij een vlucht met een Boeing 747, verloopt het inchecken vele malen sneller!

En de cruiseterminal van Royal Caribbean van binnen in Puerto Rico met hier beneden de incheckbalies.

Bij het inschepen bij Royal Caribbean en Celebrity Cruises krijg je geen sleutel van je hut, maar een pasje, de sea pass. Dit zal je belangrijkste document zijn voor de gehele cruise. De sea pass geeft je toegang tot je hut, fungeert als betaalmiddel overal aan boord, dient bij Royal Caribbean als borg bij het halen van de handdoeken voor aan het zwembad of voor mee naar het strand en stelt je in staat van en weer aan boord te gaan.

Hierboven zie je twee voorbeelden van hoe zo’n pasje eruit ziet. Behalve dat je de laatste cijfers erop ziet die zien op je hutnummer (zonder de etage erbij), vermeldt de pas ook de naam van het schip, de datum van vertrek, het tijdstip en de locatie van het diner en – het allerbelangrijkste – waar je moet verzamelen in geval van nood (op deze kaartjes E4).

Op de papieren van de cruise staat precies aangegeven hoe je bij de juiste pier komt van waar je zult vertrekken en ook vanaf wanneer je daar terecht kunt. Meestal kun je zelfs al iets eerder aan boord. Daar aangekomen laad je je koffers, die je vooraf zelf al gelabeld hebt, uit en laat die achter bij een van de vele kruiers die op de kade rondlopen. Mocht je nog geen labels hebben, kunnen ze deze ter plekken voor je printen met behulp van je cruisepapieren. Zorg ervoor dat je, naast je handtas met geld en papieren, een aparte tas met een bikini, slippers, zonnecrème, zonnehoed, cosmetica, medicijnen en een extra setje kleding bij je houdt omdat je je eigen koffers een aantal uren niet zult zien. Er moeten namelijk duizenden koffers bij de juiste hutten worden neergezet en dat kan even duren. In de tussentijd kun jij zelf wel al gebruik maken van al het moois dat het schip je te bieden heeft. Ook mag je al aan boord gaan eten want het self service restaurant is meteen al open.

Als je aan boord gaat, word je van harte welkom geheten door het personeel. Als is het dan niet exact zoals vroeger in de serie The Loveboat, waar de bemanningsleden met de hoogste rangen je persoonlijk de hand schudden zodra je een voet aan boord zet.

En de scheepsdokter zul je, als het goed is, ook zeker niet overal tegenkomen, zoals in de Duitse zwijmelserie Das Traumschiff (voor de liefhebbers: zie beneden).

Je hut zal al vrij snel klaar zijn om je intrek in te nemen. Daar kun je je ook al een beetje opfrissen, bikini aan en hup, lekker aan dek gaan! Belangrijk: als je in het Caribisch gebied bent, neem dan afdoende voorzorgsmaatregelen tegen de zeer felle zon. Ga dus niet met factor 8 aan dek liggen, maar begin met factor 30 en liefst van een goed merk. Ik gebruik altijd Hawaiian Tropic produkten, die zijn uitstekend voor dit soort omstandigheden. Vergeet ook niet een hoed of pet op te doen, anders kun je snel je hoofdhuid verbranden.

Tip: als het in het Caribisch gebied aan dek hard waait, verbrand je nog veel sneller. Dat betekent vaker smeren en/of met een nog hogere beschermingsfactor!

Op de papieren staat ook aangegeven hoe laat het schip uit vaart. Wees hier zeer alert op want het schip wacht echt niet!

Zeedag

Afhankelijk van welke cruise je hebt geboekt kan er slechts één dag zijn of meerdere. Dan vaart het schip de hele dag door zonder een bestemming aan te doen. Een zeedag is ideaal om wat extra uit te rusten en het schip eens op je gemak te verkennen. Ook heb je dan tijd om aan een of meerdere activiteiten deel te nemen.

Havendag

De ene cruise telt meer bestemmingen dan de andere. Een havendag houdt in dat het schip, meestal al heel vroeg in de ochtend, op de plaats van bestemming aankomt en je vervolgens een (groot deel van de) dag hebt om aan land de boel te gaan verkennen. Kijk wel goed naar de aankomst- en vertrektijden op de plaats van bestemming, liefst al vóórdat je de cruise boekt. Er zijn namelijk bestemmingen tussen waar je echt maar heel kort blijft (bv aankomst 13.00 u ’s middags, vertrek 18.00 u ’s middags) en dan heb je nauwelijks de tijd om echt een eerste indruk van je bestemming te krijgen, laat staan dat je dan een excursie kunt doen die iets meer tijd kost. Tip! Als je geen kleine kinderen hebt en je graag wat meer tijd over houdt voor een excursie, is het raadzaam om voor de tweede dinerronde te kiezen (meestal rond 21.00 uur).

Een havendag betekent echter niet dat je persé van het schip af moet. Je kunt ook besluiten om aan boord te blijven. Sommigen doen dat ook. Voordeel is dat je dan het schip veel meer dan normaal voor jou alleen hebt en het stukken minder druk is in het zwembad en de andere publieke ruimtes. Maar als je iets wilt zien van de wereld, en daar ben je per slot van rekening waarschijnlijk voor gekomen, dan is het zaak dat je op verkenning gaat.

Belangrijk: iedere dag krijg je een krantje met daarin diverse mededelingen, een overzicht van de activiteiten van die dag en zo meer.

Hierboven zie je de Cruise Compass zoals je die dagelijks in je hut ontvangt bij Royal Caribbean.

Tip! Zorg dat je het uiterste tijdstip weet waarop je terug aan boord moet zijn (dat kan per dag variëren) en hou je daar stipt aan! Deze informatie staat in het krantje en ook nog op een groot bord daar waar je het schip verlaat. Denk eraan dat het schip niet wacht! En zou je al het geluk hebben dat de kapitein (even!) gewacht heeft, dan riskeer je dat je alsnog niet mee mag of alleen na het betalen van een flinke boete. Neem dus geen enkel risico. Het verdient overigens zekerheidshalve aanbeveling om in ieder geval een kopie van je paspoort en een pinpas en gsm mee te nemen. Mocht er dan een noodgeval zijn waardoor je onverhoopt zonder papieren en koffers komt te zitten omdat de boot zonder jou is uitgevaren, dan kun je je in ieder geval legitimeren, kun je aan geld komen en hopelijk ergens een noodpaspoort aanvragen.

Excursies

Excursies zijn optioneel. Het hangt dus helemaal van jou zelf af of je een (georganiseerde) excursie boekt of dat je zelf op avontuur uit gaat. Als je alleen maar ergens op een mooi strand in het Caribisch gebied wilt vertoeven, hoef je niet persé een excursie te boeken. Je kunt dan gewoon zelf van boord gaan en je op je gemak, met de plaatselijke taxi (die rijen dik klaar staan), naar een prachtig strand laten brengen. Zorg er wel voor dat je ruim op tijd terug gaat (dus regel een vast tijdstip vooraf dat de taxi je ook ter plekke weer komt ophalen) want het schip wacht echt niet. Tip! Kijk vooraf thuis al even na welke strandjes het mooist zijn, dan weet je waar je naartoe wilt. Of anders loont het natuurlijk altijd de moeite het aan de bemanning of taxicauffeurs te vragen.

Het is ook mogelijk om een taxi de hele dag bij je te houden en je rond te laten rijden naar alle belangrijke bezienswaardigheden van het eiland. Daartoe kun je vooraf het beste een vaste prijs afspreken. Dit is – zeker in het Caribisch gebied – vaak onderhandelbaar.

Als je echter iets bijzonders wilt doen, bijvoorbeeld zwemmen met dolfijnen of roggen, is het wel de moeite waard om een georganiseerde excursie te boeken. Aan boord zit de Explorations desk, waar je alle informatie kunt krijgen over de meest uiteenlopende excursies en ze ook kunt betalen met je seapass. Maar via de interactieve TV in je hut kun je ze ook, per bestemming, oproepen, bekijken en boeken.

Leven aan boord

Het leven aan boord is gezellig en levendig, maar als je wilt kun je je ook hieraan onttrekken en de relatieve stilte opzoeken in bijvoorbeeld de bibliotheek, de weldadige spa, de spelletjeskamer of op de rustigere plekken aan dek. Want die zijn er zeker ook. Als je echter graag nieuwe contacten opdoet, zit je meestal goed aan boord van een cruiseschip. Er zijn immers veel uiteenlopende mensen van verschilende nationaliteiten  aan boord. Op Caribische cruises zijn bovendien veel Amerikanen aan boord (ze zijn meestal verreweg in de meerderheid) en die zijn altijd zeer benaderbaar en nieuwsgierig, dus je knoopt zo een gesprek aan.

Er is aan boord zoveel te doen, dat het een hele klus zal worden om daaruit een keuze te maken. Maar als je nergens aan mee wilt doen, kan dat natuurlijk ook. Alles mag, niks hoeft. De activteiten staan per dag chronologisch opgesomd in je Cruise Compass, het dagelijkse krantje dat je iedere avond in je hut ontvangt. Op de nieuwere schepen kun je dit ook bekijken op interactieve borden die her en der op het schip te vinden zijn.

De meeste activiteiten zijn gratis, maar behandelingen in de spa zijn dit bijvoorbeeld niet. Het is overigens aan te bevelen om een behandeling vooraf te reserveren.

Ontscheping

De loopbrug ligt al klaar…

Aan alle goed dingen komt een eind dus helaas ook aan je cruise. De laatste avond moet je de koffers inpakken en voor een bepaald tijdstip buiten, voor je hut, op de gang zetten. In de loop van de avond/nacht worden die allemaal opgehaald en klaar gezet om ze in alle vroegte, bij aankomst in de haven, snel van boord te kunnen halen. Afhankelijk van hoe laat je vlucht gaat, krijg je een vroeg vertreknummer of een later vertrektijdstip (dat staat op de labels die je de avond van te voren in je hut worden neergelegd). Per nummer/tijdstip moet je je op een vooraf afgesproken plek aan boord verzamelen en als het tijd is, verlaat je het schip. Je komt dan uit in de terminal in een hele grote hal, waar duizenden koffers staan. Dankzij een overduidelijke kleurcodering is het een eitje om de juiste koffers snel terug te vinden.

Hoe de ontscheping exact in zijn werk gaat, kun je ook op je gemak bekijken op de TV in je hut waar een instructiefilmpje te zien is. Tenslotte staat de hele gang van zaken ook nog uitgebreid beschreven in je Cruise Compass,

Die laatste avond is ook de avond waarop de fooien betaald moeten worden, als je die tenminste niet al vooraf hebt betaald (gelijktijdig met het boeken en betalen van de reis). Dan krijg je een setje met envelopjes (niet zo eentje als hierboven, trouwens!) waarvan eentje voor de assistent ober, een voor de ober, een voor de hoofdober en een voor degene die je hut schoon heeft gehouden. Per persoon gelden vaste bedragen per dag. Tip! omdat je koffers enige tijd (in ieder geval een deel van de avond en de nacht) niet beschikbaar zijn, is het zaak dat je, behalve je handtas met geld en papieren, een tas met daarin je eventuele medicijnen, iets van reserve kleding en dergelijke apart houdt.

Tja, en dan is het echt afgelopen en is het alleen maar weer een kwestie van nagenieten, weer boeken en je verheugen op de volgende cruise!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s